En Hızlı WordPress Temaları

Bugün webmaster camiasının çok tartıştığı bir konu olan En Hızlı WordPress Temaları konusunu ele alacağız. Herkes bir çok özelliği bulunan modern bir WordPress temasını sever, ancak tüm bu modern teknolojilerin dezavantajları olabiliyor. Performans konusunda, bir temada gördüğünüz her unsurun, web sitenizin genel hızı üzerinde bir etkisi vardır. Ne yazık ki, binlerce tema arasında, hem iyi hem de kötü olanlar vardır.

Bu durumda karşımıza iki seçenek çıkıyor:

  • İhtiyacınız olan özelliklerle dizayn edilmiş, hızlı ve hafif bir WordPress teması.
  • Daha zengin özelliklere sahip ve nispeten biraz daha yavaş ve hantal bir WordPress teması. (Bazı gelişmiş temalarda yavaşlatan özellikleri devre dışı bırakabiliyorsunuz)

Günümüzde pek çok web sitesi Google Fonts, Font Awesome simgeleri, galeriler, video eklentileri vb. gibi modern bileşenler kullanmaktadır. Seçtiğiniz temanın da bazı eklentileri bir gereklilik olarak istemesi durumu yaşanabiliyor. Yani sadece temayı yüklemekle kalmıyor aynı zamanda ekstradan eklentilerle de sitenizi etkileyen ve yavaşlatan eklentiler yüklemek zorunda kalabiliyorsunuz. Bunun yerine, baştan itibaren hafif olan veya size bu seçenekleri tema içerisinde veren bir WordPress temasına seçmeniz akıllıca olur.

Aşağıdaki listede sizinle webmaster ve profesyoneller tarafından sıklıkla tercih edilen en hızlı temaları sunacağız. Emin olabilirsiniz ki bu temalar ile siteniz Page Speed ve YSlow değerlerinizi çok yükseltecek. En Hızlı WordPress Temaları listemize geçelim:

GeneratePress

GeneratePress, hız, SEO ve kullanılabilirlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuş, hızlı, hafif, mobil duyarlı ve sıkıştırılmış hali 1 MB’tan küçük bir WordPress temasıdır. Tom Usborne, Kanadalı bir geliştirici tarafından yapılmıştır. Aktif olarak güncellenir ve son derece iyi şekilde desteklenir. Açıkça söylemek gerekirse Bulut.net.tr ekibimizin üyeleri de kendi kişisel projelerinde bu temayı kullanıyor.

Ücretsiz ve premium bir sürümü mevcut. WordPress deposuna bakarsanız, ücretsiz sürüm şu anda 100.000’in üzerinde etkin yükleme, 1.6 milyondan fazla indirmeye sahip ve 5 üzerinden 5 puan alıyor.

GeneratePress ile ilgili en güzel şeylerden biri, tüm seçeneklerin yerel WordPress Özelleştirici’yi kullanılarak yapılabilmesidir, yani yayınla düğmesine basmadan önce yaptığınız her değişikliği anında site üzerinde canlı şekilde görebilirsiniz. Bu aynı zamanda yeni bir tema kontrol paneli öğrenmek zorunda olmadığınız anlamına gelir. Profesyonel webmaster veya ilk defa site kuran birisi olmanız fark etmez anında tüm ayarlamaları yapmanız mümkün.

Ne kadar hızlı? Yeni bir GeneratePress kurulumu yaptık, Pingdom’da beş hız testi yaptık ve ortalamayı aldık. Toplam yükleme süresi 480 ms, toplam sayfa boyutu yalnızca 16.8 KB olarak sonuç verdi. Temanın ham performans açısından neler yapabileceğini görmek için bir temel test yaptırmak her zaman iyidir. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki bu değerler siz siteye görsel ve eklenti gibi ekstralar yükledikçe artacaktır.

OceanWP

OceanWP teması hafif ve özelleştirilebilir bir temadır. Blog, portföy, işletme web sitesi ve WooCommerce mağazası gibi hemen hemen her tür web sitesini güzel ve profesyonel bir tasarıma sahip olmanızı sağlar. Nicolas Lecocq tarafından inşa edilmiştir, aktif olarak güncellenir ve iyi desteklenir.

GeneratePress’te olduğu gibi, ücretsiz ve premium bir sürümü mevcut. WordPress deposuna bakarsanız, ücretsiz sürüm şu anda 200.000’in üzerinde etkin yüklemeye ve 5 üzerinden 5 yıldıza (1.200’den fazla 5 yıldız) sahiptir.

Ne kadar hızlı? Yeni bir OceanWP kurulumu yaptık, Pingdom’da beş hız testi yaptık ve ortalamayı aldık. Toplam yükleme süresi 489 ms ve toplam sayfa boyutu sadece 230.8 KB olarak karşımıza çıktı. Bu farkın nedeni tabiki OceanWP’nin biraz daha büyük bir tema olması. Ancak emin olabilirsiniz ki bu hızlar hala mükemmel bir derecede.

Astra

Astra, bloglar, kişisel portföyler, iş siteleri ve WooCommerce mağaza vitrinlerine uygun, hızlı, tamamen özelleştirilebilir ve güzel bir temadır. Çok hafiftir (50 KB’den az) ve benzersiz bir hız sunar. Kuvvetli bir ekip tarafından inşa edilen, aktif olarak güncellenen ve desteklenen bir temadır. Bu ekibi aynı zamanda uzun yıllardır popüler olan popüler All In One Schema Rich Snippets eklentisinin yaratıcıları olarak tanıyabilirsiniz.

GeneratePress ve OceanWP’de olduğu gibi, hem ücretsiz hem de premium sürüm mevcut. WordPress deposuna bakarsanız, ücretsiz sürüm şu anda 100.000’in üzerinde etkin yükleme, 1,6 milyondan fazla indirmeye sahip. 5 Üzerinden 5 yıldıza sahip (850’den fazla 5 yıldız) bir başka etkileyici temadır sahiptir.

Ne kadar hızlı? Yeni bir Astra yüklemesi yaptık, Pingdom’da beş hız testi yaptık ve ortalamayı aldık. Toplam yükleme süresi 343 ms idi ve toplam sayfa büyüklüğü sadece 26.6 KB oldu.

Sonuç

Bu üç tema da günümüz teknolojisine göre biraz sade bir yapıya sahipler. Ancak unutmayın özellik listeniz az ise ve çok hızlı bir site oluşturmak istiyorsanız tam size göreler. Amacınız büyük bir portal veya haber sitesi açmak değilse bu temaları mutlaka öneriyoruz. Unutmayın, hızlı açılan siteleri hem ziyaretçileriniz hem Google sever! Hızlı açılan siteler için optimize edilen sunucular üzerinde hizmet verdiğimiz WordPress Hosting servislerimiz tam size göre. En Hızlı WordPress Temaları listesindeki temaları bizim servislerimizle kullandığınızda çıkan sonuçlara gerçekten şaşıracaksınız.

Yazar: Emre S.
Yazar

Emre S.

Bilgisayar Mühendisi. Bulut Bilişim ve Sanallaştırma Danışmanı.

Tarih: