Laravel 6 Yayınlandı

Laravel’in yaratıcısı Taylor Otwell, birkaç aydır Laravel 6 sürümünü piyasaya sürüyor ve bugün resmi olarak düştü. Neyin değiştiğine ve onu hemen kullanmaya nasıl başlayacağınıza bir göz atalım.

Laravel Hosting

Bulut.net.tr Laravel için sunduğu hosting ve ek servislerle ekosistemi sürekli destekliyor. Laravel Hosting servisimizi inceleyip SSH ve Git destekli hosting paketlerimize göz a

Yeni Ne Var?

Semantik Versiyonlama

Her ne kadar 5.8’den 6.0’a atlamak büyük bir sürüm olsa da, Otwell yeni özellikler ve değişiklikler açısından bu güncellemenin 5.8’den 5.9’a kadar ilerlemesini hissedeceğini belirtti.

Laravel, her major sürümünde büyük güncellemeler yaptı. 5.x’teki tüm güncellemeler, istikrarlı ve sağlam bir çerçeve için temel oluşturmuştu. 6.0 sürümüyle daha ileri gitti. Bu nedenle büyük değişikliklerle ilgili endişelenmenize gerek kalmayacak. Yani yapılan bu güncellemeyle artık her major yükseltmede kodunuzu sıklıkla yeniden yazmanıza gerek kalmayacak. Buna semantik versiyonlama denilmektedir.

Job Middleware

İşlerinize manuel olarak ekstra boilerplate kodu eklemek yerine, şimdi middleware tarafına aktarabilir ve sonra Job’a ekleyebilirsiniz!

Lazy Collections

Laravel 6.0, ağır verilerle uğraşırken bellek kullanımını düşük tutmanıza olanak tanıyan laz collections özelliğini sunuyor.

Eloquent Subquery İyileştirmeleri

Eloquent, karmaşık sorguları çalıştırmayı her zaman kolaylaştırır. Bu yeni sürümle beraber, tek bir aramada alt sorguları veya bir sorgu içindeki başka bir sorguyu çalıştırma konusunda size daha fazla yardım sağlayacak. Bu yeni özellik, ilişkiyi içeren iki tablodan bilgi sorgusu yapmanız gerektiğinde kullanışlı olacak. Laravel 5.x’te bazen bir alt sorguda yapabileceklerinizle sınırlı kalıyordunuz ve genellikle DB::raw() kullanarak bir sorgu zincirlemeye zorlanıyordunuz.

addSelect yöntemi, bu sorunu ortadan kaldıracak olan alt sorgulara eklendi! Alt sorgular artık aynı zamanda orderBy‘a erişebilecek.

Geliştirilmiş özel yetkilendirme yanıtları

Laravel’in yetkilendirme sistemi için Gate ile birlikte hazır bir kimlik doğrulaması kullanıyorsanız, Laravel 6.0 yeni bir Gate::inspect yöntemi sunuyor. Bu özellik, istekler reddedilirse yetkilendirme sırasında kullanıcılara özel hata mesajları vermeyi kolaylaştırıyor.

Yeni Logo ve Website

Biliyorsunuz her major sürümle yeni bir arayüz ve kurumsal kimlik geliyor. Bu sürüm için de bir istisna yapılması beklenemezdi!

Laravel 6 Logo
Laravel 6 Logo

Aynı zamanda websitesi de güzel ve sade bir şekilde güncellendi. https://laravel.com adresinden kontrol edebilirsiniz.

Yazar: Emre S.
Yazar

Emre S.

Bilgisayar Mühendisi. Bulut Bilişim ve Sanallaştırma Danışmanı.

Tarih: