Node.js Öğrenmeniz İçin Nedenler

Node.js, geniş bir uygulama çeşitliliği ile dijital dönüşüm için evrensel bir geliştirme platformu olarak ortaya çıkmaktadır. Güncel rakamlara baktığımızda:

  • 10 milyon Node.js Kullanıcısı
  • Yaklaşık 700.000 npm Paket
  • 2.000’den Fazla Katkıda Bulunan Geliştirici

Node.js Nedir?

Node.js, yüksek performanslı, düşük gecikmeli uygulamalar için kurumsal uygulamalardan, robotlardan, API motorlarından, bulut yığınlarından, IoT’den ve mobil web sitelerine kadar her şeye güç sağlayan JavaScript runtime’dır. Node.js, aşırı yük altında hafif, verimli ve yüksek performanslı olmasını sağlayan olaya (event) dayalı, engelleme yapmayan (non-blocking) bir I/O modeli kullanır.

Node.js, Node.js Vakfı tarafından desteklenmektedir. Linux Vakfı tarafından desteklenen bu vakıf bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Diğer görevlerin yanı sıra Vakıf, topluluğun her zaman topluluk tarafından seçilen bir Teknik Yönlendirme Komitesi aracılığıyla teknik kararlar vermesini sağlar.

Node.js Vakfı’nın misyonu, katılımın, teknik katkının teşvik edilmesini sağlayan açık bir yönetişim modeli ve Node.js başarısına yatırılan bir ekosistemin uzun vadeli yönetimi için bir çerçeve aracılığıyla Node.js ve diğer ilgili modüllerin geliştirilmesini hızlandırmaya yardımcı olmaktır.

Node.js Vakfı’nın Önemli Üyeleri: IBM, Google, Intel, Joyent, Microsoft.

Geliştirici Verimliliği

Geliştirici verimliliğini artırmak, Node.js kullanıcıları tarafından belirtilen 1 numaralı avantajdır. 2018 Node.js Araştırmasında, kullanıcıların% 68’i Node.js’in geliştirici verimliliğini artırdığını söyledi. Bu sayı, Node.js’i 2 yıl veya daha uzun süredir kullananlar için% 74’e kadar çıkıyor.

Node.js, uçtan uca özelliklerin uygulanmasını kolaylaştırarak, bağlam anahtarları ve ön uç, arka uç ve IoT arasındaki geçişleri azaltır. Java’yı sunucu tarafında Node.js ile değiştirmeden önce, Netflix UI ekibinin birçok şeyi iki kez yazması ve ayrı araç zincirleri tutması gerekiyordu.

Geliştirici Deneyimi

Geliştiricileri çekmek ve sürdürmek büyüme ve rekabetçiliğin anahtarıdır. Şirketlerin çoğu yazılım geliştiricilere erişimin yetersizliğinin sermayeye erişimin olmamasından daha büyük bir başarı tehdidi olduğunu söylüyor. C-level yöneticilerinin yüzde 61’i geliştirici yeteneğine erişimin işlerinin başarısı için bir tehdit olduğuna inanıyor.

Performans

Yüksek yük altında, Node.js yüksek verimlilik ve düşük gecikme süresi sağlar.

Node.js’nin dayandığı V8 JavaScript motoru, V8’in performansını artırmak için yoğun bir şekilde yatırım yapmaya devam eden Google’ın performansı için oldukça optimize edilmiştir. 2017 itibariyle, V8 ekibi Node.js ve Chrome’u V8 tasarım ve geliştirmede eşit olarak görüyor.

Node.js event tarafında hafif, thread tarafında ise ağırdır. Sonuç olarak, Node.js doğal olarak yük altında monolitik tasarımlardan daha fazla performans gösteriyor.

Node.js konteynırda kullanıma hazırdır ve bu da buluta ve mikro hizmet mimarisine geçişi basitleştirir.

Bulut.net.tr Altyapısında Node.js Geliştirin

Node.js öğrenmeye başlamak için ideal ortamı size Bulut.net.tr sunuyor. Sunucu maliyeti, yönetimi ve bakımı gibi sorunları dert etmeden bugün hızlıca altyapımızı test edebilirsiniz. Üstelik ilk 1 ay boyunca ücretsiz.

Node.js Hosting Hesabınızı Açın

Yazar: Emre S.
Yazar

Emre S.

Bilgisayar Mühendisi. Bulut Bilişim ve Sanallaştırma Danışmanı.

Tarih: